Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (2023)

De stippenbegonia wordt ook wel stippenplant of Polka Dot Begonia genoemd, maar officieel en voluit heet ‘ie Begonia maculata Wightii. Er zijn talloze soorten begonia’s maar in dit artikel beperk ik me tot verzorgingstips voor de Begonia Maculata.

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (1)
De stippenbegonia is werkelijk een lust voor het oog. Oh, die prachtige lange bladeren met donkerrode achterkant, bezaaid met zilverwitte stipjes. En dan bloeien ze ook nog meerdere keren per jaar met mooie kleine bloemetjes. Het is een schattig plantje, maar let op… als je het goed doet kan deze rakker tot wel 1,5 meter de lucht in gaan! Not so cute anymore, right? Dat is gewoon een STRUIK! Dus als je juist dol bent op grote kamerplanten kan de stippenbegonia ook iets voor jou zijn.

Ik houd van grote planten, dus mijn persoonlijke doel is om mijn stippenbegonia minstens één meter hoog te laten groeien. Ik ben al goed op weg want hij is nu 70 cm hoog (vanaf de onderkant van de pot gemeten). Mocht je geen ruimte voor zo’n grote plant in huis hebben, geen probleem, want de stippenbegonia is super gemakkelijk te stekken. Op deze manier kun je hem prima in toom houden én heb je tegelijkertijd leuke cadeautjes voor vrienden en familie.

Overpotten

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (2)
Wanneer je een plant koopt kijk dan goed naar de gaatjes in de plastic binnenpot waarin je hem hebt gekocht: zie je dat de wortels door de gaatjes heen piepen? Dan is het de hoogste tijd om hem over te potten in een andere plastic binnenpot met gaatjes, maar dan nét een tikkeltje groter. Niet te groot, want de stippenbegonia houdt ervan om een beetje krap te zitten. Kies voor een pot die 1 cm groter is in diameter, bijvoorbeeld. Overpotten geeft planten stress en het duurt eventjes voordat hun wortels houvast hebben gevonden in de nieuwe potgrond, dus doe dit het liefste niet in hun winterslaap (die loopt meestal van eind oktober tot eind februari). Het is nu begin september dus als overpotten nodig is, wacht dan niet te lang.

De potgrond die ik zelf voor mijn begonia gebruik is gewoon de ‘normale’ universele potgrond. Ik koop zelf de meest cheap ass potgrond die er is (2 megagrote zakken voor €6,-) omdat deze geen voeding bevat. Ik voeg namelijk liever mijn eigen plantenvoeding toe (ik gebruik nu Liquid Gold Leaf). Je kunt ook potgrond gebruiken waar al van te voren voeding doorheen zit vermengd, meestal werkt dit dan 2 maanden door zodat je plant na het overpotten nog even lekker een boost krijgt! Overpotten is zeker aan te raden als je wilt dat je plant meer blad en vooral ook grotere bladvorming krijgt, en daarnaast ook een beetje de lucht in gaat.

Vaak wordt aangeraden om planten over te potten in een pot met een diameter die een paar cm groter is dan de vorige. De stippenbegonia houdt echter van een beetje krap. Ik zou de pot dus niet HEEL veel groter nemen. Misschien 1 of maximaal 2 cm groter in diameter.

Standplaats

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (3)
De Begonia Maculata groeit oorspronkelijk in de jungles van Mexico. Ze leven dus in een vochtig klimaat en houden van lekker veel daglicht. Zet je stippenbegonia dus zeker niet te ver van een raam, dat is waarschijnlijk te donker voor ze. In de vensterbank is prima, maar pas op met direct zonlicht, dat kan mogelijk te fel zijn (alhoewel ze een half uurtje direct zonlicht per dag best aankunnen, bijvoorbeeld als je hem bij een raam op het oosten of westen plaatst).

Een handige indicatie is de ruimte tussen de bladeren. Zit er veel ruimte tussen (en is jouw stippenbegonia dus slungelig en kalig) dan moet je hem waarschijnlijk nog iets meer licht geven. Is hij helemaal niet de hoogte in gegaan, dan heeft hij juist wat minder licht nodig. Zijn de bladeren vaal, gelig en vallen ze uit, dan heeft jouw plant meer licht nodig. Zijn de bladeren verschroeid, dan hebben ze te veel (direct) zonlicht. Het is altijd even een trial & error, maar eenmaal de perfecte standplaats gevonden gaat je stippenplantje thriven, let maar op.

Zelf heb ik hem het hele voorjaar en de zomer in de huiskamer geplaatst waar hij veel licht van 3 ramen ontvangt, zonder in direct zonlicht te komen. Dat lijkt hij fijn te vinden. Hij is namelijk flink de hoogte in gegaan, maar is daarnaast ook lekker vol.

Momenteel staat hij in de badkamer, want de stippenbegonia houdt van een zeer vochtig klimaat. Maar daar kom ik straks op!

Bewatering

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (4)
Begonia’s zijn heeeeeel gevoelig voor wortelrot, dus je moet deze plant ECHT NIET overwateren. En dat gebeurt sneller dan je denkt, want als (kersverse) plantenmama of -papa wil je je plantjes natuurlijk vertroetelen en dan geef je elke dag even een scheutje. Maar dat moet je met deze plant gewoon niet doen. Sterker nog, ik denk dat je deze plant liever te weinig water kan geven, dan te veel. Bij twijfel, niet inhalen.

Wat water geven betreft heb ik mijn begonia echt verwaarloosd (voor mijn gevoel dan) en hij gaat daar juist superlekker op. Ik heb het idee dat 1 keer water geven per 10 dagen of zelfs 14 dagen voor deze plant helemaal prima is. Ik geef dan wel redelijk veel in 1 keer, zeker 1 liter. Op deze manier kan er tussen de bewateringen door ook wat zuurstof bij de wortels komen en kennelijk vinden ze dat fijn. Zorg overigens altijd dat al het water weg kan lopen via de onderkant en laat NOOIT water achter in een eventuele schaal of sierpot om wortelrot te voorkomen.

Een tip is om lauwwarm of kamertemperatuur water te geven. Dit vinden bijna alle tropische kamerplanten chill. In ons kraanwater zit veel chloor, dat vinden plantjes helaas niet zo chill. Wat je kunt doen is kraanwater in een gieter tappen en dit 2-3 dagen laten staan in de hoek van je huiskamer (of ergens hoog, als je peuters hebt zoals ik, haha). In deze periode heeft het chloor de tijd om uit het water te verdampen. Gekookt en afgekoeld water geven werkt ook. Of haal het door een filter. Je plantjes gaan dit echt veel fijner vinden dan vers getapt, ijskoud kraanwater, TRUST ME.

Vochtigheid

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (5)
Waar begonia’s ook van houden, is een vochtig klimaat (50% minstens, liever hoger). Door meerdere planten bij elkaar te zetten creëer je een vochtigere omgeving, maar het is wellicht ook een goed idee om je begonia in de badkamer te zetten (mits je daar ramen en veel daglicht hebt). Als je stippenplant plotseling blad verliest of ze lijken ineens een beetje sad, is de kans groot dat ze verlangen naar een vochtiger klimaat. Zeker in het najaar als we de verwarming aanzetten, wordt de lucht in huis heel droog. Hang dus altijd zo’n bakje met water aan je verwarming, of verplaats je begonia naar de badkamer.

Wat ik ook heb gelezen (maar nog niet zelf heb geprobeerd) is dat je je begonia op een schaal met kiezelsteentjes kunt zetten waar een dun laagje water overheen is gegoten. De pot moet dus niet IN het water staan, maar er vlak boven ‘hangen’. De kiezelsteentjes zorgen voor de juiste verhoging die hier voor zorgt. Ik ga dit zeker uitproberen en houdt jullie op de hoogte! Door een goed vochtig klimaat zal je stippenplantje helemaal opleven.

De begonia besproeien met water is overigens niet nodig. Eigenlijk houden ze daar helemaal niet van, want hun gevoelige bladeren beschadigen vrij snel, dus ik raad dit dan ook af.

Opbinden

De stengels van een stippenbegonia zijn niet superstevig, dus als ze lekker aan het groeien geslagen zijn kunnen de stengels het gewicht van hun bladeren niet aan, en buigen ze om. Dat ziet er altijd een beetje droevig uit. What to do?

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (6)
Je stippenbegonia heeft ondersteuning nodig. Door je stippenbegonia te ondersteunen en op te binden zal je plant er wat voller uit gaan zien en ik heb het idee dat ze hier ook wat gelukkiger van worden. Als hij nog niet zo heel groot is kun je bijvoorbeeld één of meerdere eetstokjes in de aarde duwen en de stengel daar op 1 à 2 plekken aan vastmaken. Het liefst niet met touw, dat snijdt, maar met speciale plantenclips of klemmetjes die normaal gesproken voor orchideeën worden gebruikt. Ze lijken op van die jaren ’90 mini hair clips, vind ik! Alleen dan zijn ze donkergroen, dus vallen ze ook niet zo op.

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (7)
Het is een hele kunst om je stippenbegonia op een zo mooi mogelijke manier op te binden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er zeker 2 keer in de week mee loop te ‘spelen’ om er zo’n mooi mogelijke en volle vorm in te krijgen. Het is echt bezigheidstherapie, heel zen om te doen. Momenteel heb ik één bamboestok van 1 meter hoog in het midden van de pot geduwd, en hier de stengels aan vastgeclipt.

Snoeien en stekken

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (8)Een andere manier om je stippenbegonia mooier te vormen en ook vooral voller te krijgen, is door hem te snoeien. En wat je eraf snoeit, kun je dan meteen stekken. Snijd zo’n 0,5 – 1 cm van een stengel af boven een blad. Doe dit met een scherp en steriel mesje. Hieronder zal op den duur een nieuw blad gaan vormen en door deze methode toe te passen, kun je dus een hele mooie en volle vorm in je stippenbegonia creëren. Het is eigenlijk een soort bonsai wat je doet, maar dan anders.

Het gedeelte dat je hebt afgesneden, hoe klein ook, is prima te stekken. Je kunt dit doen door de afgesneden stengel op water te zetten, maar eigenlijk is het veel sneller (en minder stressvol voor de plant) om de stek meteen op aarde te zetten. Wel even wat stekpoeder gebruiken (niet te veel!) en dan hop, de aarde in. Lekker strak aandrukken, met rust laten, en met een paar weken heb je dan een goed gewortelde stek die zelf nieuw blad zal gaan vormen. Fun!

Mocht je stippenplant nu heel bad gaan en je denkt dat zijn einde nabij is, stek dan zoveel mogelijk van de goede gedeeltes en zet die na een tijdje bij elkaar in één pot. Op deze manier kun je gewoon weer opnieuw beginnen en heb je je plant eigenlijk toch weten te redden. Wat ik aan jullie wil meegeven is; geef de hoop niet te snel op en heb een beetje geduld. Planten hebben meer overlevingsdrang dan je denkt. Met een beetje TLC zijn ze je zó dankbaar, ze kunnen je echt verbazen.

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (9)
Ik hoop dat ik jullie wat nuttige tips heb kunnen geven over de verzorging van je Begonia Maculata aka de stippenbegonia. Het is zo’n leuke plant en als je eenmaal de juiste standplaats, bewatering en vochtigheid onder de knie hebt, weet ik zeker dat je het snel genoeg zal merken. Mocht je toch nog vragen hebben over de verzorging of gewoon even willen brainstormen of trouble shooten, laat dan zeker even een comment achter en dan probeer ik je verder te helpen.

Until next time,
Serena Verbon

Verzorgingstips voor de stippenbegonia (Begonia maculata) ⋆ Beautylab.nl (10)

Volg:

ook interessant:

  • De verbouwing naar een knusse keukenhoek

  • Stekjes sneller laten wortelen? Dit is mijn …

  • De beste manier om trips in kamerplanten …

  • Budget badkamer make-over

FAQs

What is wrong with my Begonia maculata? ›

Root rot: Begonia Maculata will suffer root rot if it's overwatered. Draft-sensitivity: Because of its thin leaves, Begonia Maculata also can suffer if it's exposed to air noticeably warmer or cooler than the ambient temperature. "So keep it away from heating and cooling vents," says Hancock.

How big does Begonia maculata grow? ›

The size of Begonia maculata could reach up to 18-24 inches (45-60 cm) in height and up to 4 inches in width. They're a fast grower plant. Given ideal growing conditions, this begonia species will easily grow well. Although, there are ways to keep the plant's size down through judicial pruning of leaves and branches.

Can you grow Begonia maculata indoors? ›

When grown indoors, Begonia maculata does like some partial sun. This is not a low light houseplant. Cane-like begonias such as the maculata like brighter light. It is not necessary, nor desirable, to keep your plant in full sun all day, but some direct sun is beneficial indoors.

Do polka dot begonias like to be misted? ›

Your Polka Dot Begonia will do well in average room temperatures between 60-80 degrees. Your Begonia prefers a humid environment but does not tolerate misting. Use a pebble tray or humidifier, instead.

How do you make polka dot begonias bushy? ›

Caring for polka dot begonia

If the stems get too leggy or gangly, pinch out the growing tips in summer and the plant should become more bushy. The plant may need staking as it grows.

How do I make my begonias happy? ›

Solutions include hosting your begonias in a humid spot in the house, such as a bathroom. You could also run a humidifier or use a pebble tray. But if you aren't suffering from chapped lips or dry skin, your begonias will likely be fine.

How do I encourage begonias to flower? ›

One of the best ways to keep begonias happy and flowering is to plant them in well-draining soil. They also need the right amount of sunlight, moisture, and nutrition. Read the label on your plant to determine if it can handle full sun or shade conditions before choosing a spot to plant it.

How can I make my Polka Dot Begonia grow faster? ›

Begonia Maculata (Polka Dot Begonia) grows best in bright, indirect light. This type of light will give your plant the energy it needs to produce many new leaves.

How do I make my begonia bushy? ›

To encourage fuller growth, younger plants (under 3 years) can be cut back to one or two nodes above the soil. Plants that are older should only be pruned lightly. For cane begonias, pinch the tops when plants are about 6 inches tall to encourage bushier growth.

Do Begonia maculata grow fast? ›

Similar to most cane-stemmed Begonia, B. maculata is considered a rapid-growing species that can grow up to 30cm per season.

How long do begonias last in pots? ›

No begonia has a long life span. Most only live for 2 to 3 years, even with good care.

Can you leave begonias in pots over winter? ›

Yes, you can overwinter begonias in pots. Fibrous types can be kept as a houseplant, while tuberous varieties should be stored dormant in a cool, dark location. Overwintering begonias is easy, and it's a great way to save your favorite varieties every year.

Can you keep begonias in the house over the winter? ›

You can overwinter tuberous begonias by digging up, drying, and storing the begonia tuber through the cold season. To succeed, the tubers must be indoors before the first frost, preferably before temperatures drop below fifty degrees outside.

Should begonias be watered from the bottom? ›

So to avoid any issues, it's a good idea to water begonias from the bottom. To do that, simply fill the plant tray or cache pot, and allow the soil to soak it up through the drainage holes. Don't let the soak for too long though, only to the point where the soil is moist again.

How do I make my begonia leaves bigger? ›

Feed your plant with a diluted liquid houseplant fertilizer every two weeks. This will give you bigger leaves and encourage flowers to grow on your Begonia. Don't fertilize in fall and winter. Let your plant rest.

Do begonias like wet or dry? ›

Water Needs

Begonias thrive in soil that is neither dry nor saturated. Your goal is to find a moisture level and watering schedule that is justttt right. A good rule of thumb is to water every two to four days.

Should I cut back leggy begonias? ›

Cut back the growing tips on begonias branches every 2 to 4 weeks or if your plants become leggy. The plant will produce new branches from the pinched point. Additional stems provide more opportunities for the begonia to create flowers.

How do you fix a leggy angel wing begonia? ›

Use sharp, clean cutting shears to carefully remove tall and leggy stems. Cut back any crowded shoots to the desired length. Make each cut just above a leaf node, your plant will grow back right from that point. Begonias can handle quite a cut.

How do you fix leggy polka dot plants? ›

Polka dot plants will get leggy as they age, particularly in lower than ideal light. Regular pinching back will keep the plants more compact, but eventually houseplants will need to be replaced.

Do begonias like their leaves misted? ›

Answer: While rex begonias and many other houseplants prefer high relative humidities, misting is ineffective unless you're prepared to mist the plants several times a day. Also, rex begonias are not fond of water on their foliage.

Is Miracle Grow good for begonias? ›

Benefits: Better Blooms, More Colorful Blooms, Easy to Use

If you go to any farm or farmer's market the only type of fertilizer they will recommend using is this water-soluble solution by miracle-gro.

How do you keep begonias happy indoors? ›

Keep soil evenly moist, allowing it to dry only slightly between waterings. Reduce water in winter (stop watering tuberous begonias in fall). Always avoid wet or waterlogged soil. When plant is in full growth, fertilize with balanced liquid fertilizer at half strength at alternate waterings.

How many times a year do begonias bloom? ›

Once begonias begin flowering, they bloom continuously from summer to frost. There are several different types of begonias. Wax begonias and angel-wing begonias are usually grown as outdoor annuals or indoor houseplants. Both grow from a clump of roots and are winter hardy in growing zones 9-11.

What to do with begonias when finished Flowering? ›

Cut back most of the top of the plant, leaving the ball of roots and soil intact. Place in a dry, cool storage area (a basement or garage) and allow the tubers to cure for several weeks. After curing, shake off the soil and remove the remaining stalks and roots.

Is Epsom salt good for begonias? ›

While many gardeners attest to using Epsom salt on their plants to enhance their pH levels or add magnesium, it may not be ideal for begonias specifically. If your plants lack magnesium sulfate, it's better to find fertilizers sufficient in this mineral.

Do coffee grounds help begonias? ›

Begonias benefit from an acidic soil, which the peat moss gives it. Adding some used coffee grounds to the soil will work wonders for begonias.

What is a good fertilizer for begonias? ›

The best fertilizer for begonias is a balanced 20-20-20 blend formulated for slow release. Slow-release fertilizers decrease the chance of your plants suffering from fertilizer burn.

Do begonias like tight pots? ›

Begonias love pots as they thrive in potting mediums. Since they prefer a snug container, which lets them become root bound, they actually prefer growing in a pot.

How do you make a polka dot plant bushier? ›

Polka dot plants tend to get leggy. You'll need a pair of clean, sharp scissors or pruning shears to keep the plant from developing long, lanky branches. To promote a bushier growth habit, cut or pinch back the top two leaves on each stem weekly.

How do you prune begonias for the winter? ›

Cut back begonia stems to three or four inches above the tuber in fall as you prepare to overwinter them. Do this for tuberous begonias when you bring them into a frost-free space for winter. The stems of hardy begonias, will die back naturally if you're leaving them outside for winter under a mulch.

How do I get more color on my polka dot plant? ›

Bright, indirect light is ideal for Hypoestes care - this will keep the colours vibrant! Too much light and the colour will fade, too little and they'll disappear altogether. Temperatures of around 18-20C are ideal. The polka dot plant prefers constantly moist but not soggy soil.

Where do you pinch off begonias? ›

How to Pinch: To pinch your begonias you need to remove the growing tip of each stem where the next leaf will come out. Usually you remove it by pinching it off with your fingernail (yes, that's why it is called pinching and no, I don't know who thought of calling it that).

How deep should soil be for begonias? ›

Plant begonia tubers about 1 inch deep and about 10 to 12 inches apart.

How do you make begonia maculata bushier? ›

Pruning: If your Begonia is getting leggy, or you just want to shape it a bit, you can pinch it back. Pinching and pruning your Begonia will help create a fuller and bushier plant. New stems will grow from where you prune. If your plant grows too tall, the best time to prune and maintain height is in late autumn.

How long does it take begonias to get big? ›

Expect to see growth in 3-6 weeks' time, depending upon your overall growing conditions. (Note: In zones 2-8, if you do not start Begonia tubers ahead of time indoors, you may only see minimal blooms late in the season.)

How long does Begonia maculata live? ›

How Long Does Begonia Maculata Live? This plant typically only lives for 2 to 3 years, even if they are properly cared for. But they do propagate pretty easily, so this can be a nice way for your begonia to continue living.

Should I mist my Begonia maculata? ›

Begonia Maculata is a high humidity lover. Misting the leaves is not recommended as it can cause more harm than good. Misting polka dot begonia can cause powdery mildew build up on the leaves. To provide the right humidity, place near a humidifier or pebble tray.

Is 40 degrees too cold for begonias? ›

Most species of begonias can be damaged by temperatures lower than 45 or 50 degrees.

Do potted begonias come back? ›

This results in at least four months of blooms a year and if looked after properly, they will come back year after year so one purchase will give years of enjoyment in your garden. Begonias are extremely versatile and can be used in different ways.

Do indoor begonias go dormant? ›

Some Begonias go dormant for the winter and others have no dormant period and continue to grow and flower for the entire winter. As fall approaches many gardeners want to bring their flowers indoors to keep enjoying them into the fall and winter months.

How do you save a dying Begonia maculata? ›

To revive Begonia maculata the most important thing is to get watering right. Overwatering causes root rot and underwatering will lead to cripsy leaves and a dying plant. Water Begonia mculata about once a week and make sure that the soil stays slightly humid at all times.

What do Overwatered begonias look like? ›

Look for the following symptoms and conditions that make it more likely that overwatering is the cause of your begonia drooping; Yellowing leaves, particularly affecting the lower leaves first. Brown leaf tips despite good humidity and soil moisture. Leaves dropping from the plant, often with soggy, limp petioles.

Why are the tips of my Polka Dot Begonia turning brown? ›

The most common cause of brown leaf edges is that your Begonia is incredibly dry. Your Begonia likes consistent moisture. Do not allow more than the top half of the soil to dry between watering.

How do you rehab a Polka Dot Begonia? ›

The Begonia Maculata loves bright, indirect light, but can also survive in slighter lower light situations. Never expose it to direct sunlight, because that will burn the leaves and dry them out. Water it once per week and add liquid fertilizer once every two weeks in the growing season.

How do you prepare begonias for winter storage? ›

Remove plant from pot before hard frosts occur. Cut back most of the top of the plant, leaving the ball of roots and soil intact. Place in a dry, cool storage area (a basement or garage) and allow the tubers to cure for several weeks. After curing, shake off the soil and remove the remaining stalks and roots.

Is there any way to save begonias over the winter? ›

Place a layer of peat moss, vermiculite, or sawdust in a small cardboard box. Lay the tubers on the storage medium, then cover the tubers with additional peat, vermiculite, or sawdust. Store the tubers in an area with a temperature of 40 to 50 degrees Fahrenheit. Do not allow the tubers to freeze.

Should I cut off dying begonia leaves? ›

Spring is the best time to trim them for shape and size. Pruning begonias in the fall or winter can result in weak and leggy growth. But you can prune dead leaves and flowers at any time during the year.

Can you water begonias with tap water? ›

Begonias like evenly moist soil, but they prefer to dry out just a bit between waterings. Stick your finger in the soil up to the first knuckle—if it's dry, water it. When watering your Begonia, opt for distilled water or rainwater if possible, as the plant can be sensitive to the dissolved salts in tap water.

How long does a begonia plant last? ›

As the water evaporates, it will create a zone of humidity around your plant. No begonia has a long life span. Most only live for 2 to 3 years, even with good care. Cane begonias such as angel wings go dormant if the temperature gets too cool.

Is coffee good for begonias? ›

Begonias benefit from an acidic soil, which the peat moss gives it. Adding some used coffee grounds to the soil will work wonders for begonias.

How do you make begonias bushy? ›

Pruning & Deadheading Begonias
  1. Pruning and deadheading begonia is recommended to promote a bushier plant with more flowers. ...
  2. Cut back the growing tips on begonias branches every 2 to 4 weeks or if your plants become leggy. ...
  3. Tuberous begonias die back every year.

How do you treat bacterial leaf spots on begonias? ›

Diseased plant material should be removed and destroyed. Avoid handling plant material when the foliage is wet. Overhead irrigation should be carefully timed to minimize the amount of time that the foliage will remain wet. Applications of copper based fungicides can be used to reduce disease spread.

How do you keep polka dot plants happy? ›

Bright, indirect light is ideal for Hypoestes care - this will keep the colours vibrant! Too much light and the colour will fade, too little and they'll disappear altogether. Temperatures of around 18-20C are ideal. The polka dot plant prefers constantly moist but not soggy soil.

How do you fix a leggy polka dot plant? ›

Polka dot plants will get leggy as they age, particularly in lower than ideal light. Regular pinching back will keep the plants more compact, but eventually houseplants will need to be replaced.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 01/24/2023

Views: 6179

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.