Hoeveel liter moet je backpack zijn? | Zo kies je het juiste formaat (2023)

“Hoeveel liter moet mijn backpack zijn?”, het is een vraag waarop niet slechts één antwoord juist is. Hoe grote backpack je nodig hebt hangt namelijk af van wat je ermee gaat doen, wat je mee wilt nemen en hoelang je op vakantie gaat. Welk formaat backpack jij dus nodig hebt voor je volgende reis, hangt van veel factoren af. In dit artikel gaan we in op de verschillende mogelijkheden en type backpacks, waardoor jij toch antwoord krijgt op die prangende vraag, en een goede keuze kunt maken bij de aanschaf van je rugzak. Of je nu gaat backpacken of een trekking gaat maken met je rugzak, zo kies je het juiste formaat!

Ga je een nieuwe backpack aanschaffen? Lees dan ook onze tips voor een backpack kopen.

Hoeveel liter moet je backpack zijn? | Zo kies je het juiste formaat (1)

Welke formaten backpacks zijn er?

Backpacks zijn er in alle maten, maar om je een beetje op weg te helpen, onderscheiden we in dit artikel vier categorieën: daypacks, handbagage rugzakken, grote backpacks en XL (transporter) bags. In dit artikel gaan we met name in op de grote backpacks, die je veelal meeneemt op een backpack trip, wereldreis of trekking met kampeeruitrusting. Om je een idee te geven waar we over praten, zetten we eerst alle maten van al deze type rugzakken voor je op een rijtje.

Formaat daypack: 16-32 liter

Zoals de naam al doet vermoeden is een daypack geschikt voor dagtochten. Een wat grotere daypack (van zo'n 32 liter) kan daarnaast ook geschikt zijn voor een korte trekking, waarbij je in hutten of guesthouses overnacht. Het formaat van een daypack varieert over het algemeen tussen de 16 en 32 liter. Ga je op een backpack trip, dan is het altijd handig om een daypack mee te nemen. Deze gebruik je vaak dagelijks voor activiteiten, dagjes uit en voor je spullen in de handbagage van de bus, trein of het vliegtuig. Voor de meeste mensen is een daypack tussen de 22 en 28 liter hiervoor ideaal. Reis je als stel en wil je samen één daypack gebruiken, dan kun je ook kiezen voor een daypack van 32 liter.

Onze aanraders voor daypacks:

 • Vaude wizard rugzak 24+4 liter
 • Lowe Alpine Airzone active 22 liter
 • Nomad Mahon pro 25 liter
 • Deuter Ac lite 24 liter

Tip: wil je niet met een daypack op je buik lopen als je met een grote backpack reist? Neem dan een opvouwbare daypack mee. Wij raden deze opvouwbare rugzak van Osprey aan.

(Video) Hoe kies je het volume van je reistas of koffer? - A.S.Adventure

Formaat handbagage rugzak: 38-50 liter

Een handbagage rugzak is ideaal als je lichtgewicht wilt reizen en geen ruimbagage bij wilt boeken in het vliegtuig. Het grote voordeel van zo'n rugzak t.o.v. een handbagage koffer is dat een backpack bijna nooit alsnog ingecheckt moet worden als de cabine vol is, wat bij koffers vaak wel het geval is. Ook ben je met een handbagage backpack veel flexibeler. Het ideale formaat handbagage rugzak is 40 liter. Deze mag in ieder vliegtuig mee. Bij de meeste maatschappijen heb je echter nog wel wat speling en kan een rugzak van 50 liter ook nog wel mee als handbagage.

Onze aanraders voor handbagage rugzakken:

 • Lowe Alpine Escape – 50 liter rugzak + 15 liter daypack
 • Osprey Fairview (dames) en Farpoint (heren) – 40 liter rugzak + 15 liter daypack
 • Osprey Sirrus (dames) en stratos (heren) – 36 liter (ideaal voor trekking, lees ook onze review)
 • Northface Base Camp duffel – 42 liter

Backpack voor reis of trekking: 55-70 liter

Het formaat van de gemiddelde rugzak voor wie drie weken of langer gaat backpacken is 55 tot 70 liter. Op welk formaat backpack voor jouw volgende reis geschikt is, gaan we hieronder verder in. Hou er rekening mee dat je een backpack niet alleen koopt voor je volgende vakantie. De meeste backpacks gaan jaren mee, dus het is wel zo fijn als hij ook voor toekomstige reizen geschikt is. Bij het formaat van een backpack zie je vaak een getal als 55 + 10 liter staan. Dit houdt in dat de backpack in basis 55 liter is, maar dat je hem nog kunt vergrote door de bandjes van het bovenvak wat losser te maken en je zo wat extra ruimte aan de bovenkant hebt.

Onze aanraders voor grote backpacks:

 • Osprey Kestrel (heren) en Kyte (dames) – 58-68 liter (lees ook onze review)
 • Lowe Alpine Escape trek – 60-70 liter
 • Fjällraven Kajka – 60 liter
 • Gregory Baltoro – 75 liter

XL Transporter bags: 90-120 liter

Het grootste formaat backpack gebruik je eigenlijk maar voor weinig gelegenheden. Rugzakken of duffels van 90 tot 120 liter zijn geschikt voor wie extra veel spullen meeneemt op reis. Bijvoorbeeld, omdat je sport equipment mee wilt nemen, voor meer dan 6 maanden op reis gaat (en daarbij op één plek blijft) of gaat emigreren. Voor een wereldreis, waarbij je veel van locatie wisselt, kun je beter geen XL rugzak meenemen op reis. Zo'n formaat is niet ideaal om je veelvuldig mee te verplaatsen en is ook niet makkelijk op je rug te dragen. Je kunt dan beter kiezen voor een backpack van maximaal 70 liter (zie hierboven).

(Video) How to use CASIO fx-83GT X fx-85GT X fx-82spx Casio FX-82DE Scientific Calculator Full Video Manual

Een XL transporter bag is het best verkrijgbaar in duffel reistas (het liefst met wielen). Het voordeel van een duffel is dat je hem vaak ook op je rug kunt dragen indien nodig. Hou er rekening mee dat een rugzak van meer dan 100 liter wordt al snel te zwaar wordt. Wil je toch een XL backpack? Dan kun je de Fjälraven Kajka overwegen. Deze is verkrijgbaar in verschillende formaten, tot 100 liter.

Vind hier XL duffel reistassen >>

Hoeveel liter rugzak voor drie weken backpacken?

Je hebt nu een beeld gekregen van de verschillende type backpacks en hun formaat. Maar hoeveel liter moet jouw rugzak voor drie of vier weken backpacken zijn? Voor de meeste reizigers is een backpack van 55 tot 60 liter voldoende. Heb je veel kleding en toiletspullen mee, dan kun je ook voor een iets grotere backpack van zo'n 65 liter kiezen. Ook als je tijdens het backpacken door verschillende klimaatzones komt (zoals in Zuid-Amerika) en je dus ook warme kleding mee moet nemen, is een grotere backpack van 60+ liter wel aan te raden. Twijfel je, dan kun je beter een iets ruimere backpack kiezen. Je hoeft hem tenslotte niet vol te stoppen. Het grote voordeel is dat je dan nog wat ruimte overhoudt voor souvenirs.

Tip: ben je niet zo sterk en wil je niet teveel gewicht op je rug dragen? Kies dan voor een backpack van zo'n 55 liter. Dan weet je zeker dat je niet teveel spullen meeneemt.

Hoe grote backpack heb je nodig voor twee weken vakantie?

Ga je twee weken op vakantie, dan kun je misschien wel af met een handbagage rugzak van 40-50 liter. Maar hou er rekening mee dat je dan wel iets beperkt bent in de hoeveelheid kleding die je meeneemt. Ga je twee weken op vakantie, dan ben je misschien niet van plan om tussentijds te wassen en wil je wel voldoende meenemen. De genoemde rugzakken van Osprey en Lowe Alpine zijn in dat geval ideaal. Hier zit een daypack aan de backpack vastgeklikt. Als je dan ook een opvouwbare rugzak meeneemt, kun je die altijd als daypack gebruiken. Je houdt dan een grotere rugzak over voor je vakantie.

Hoeveel liter backpack voor reizen met alleen handbagage?

Hoeveel liter je backpack voor reizen met alleen handbagage moet zijn hebben we hierboven eigenlijk al besproken. Over het algemeen geldt dat de rugzakken van 40 liter eigenlijk altijd aan het handbagageformaat voldoen. Echter kun je bij de meeste maatschappijen wel iets groter gaan. Zelf reis ik ook regelmatig met een handbagagerugzak van 45-50 liter. Uiteindelijk telt niet het aantal liters, maar de afmetingen van de tas. De afmetingen waaraan de tas moet voldoen verschillen per maatschappij. Bij budgetmaatschappijen als Ryanair zijn ze veel strenger dan bijvoorbeeld KLM.

(Video) De Canon 7D Mark II: kies niet verkeerd!

Welk formaat backpack voor een meerdaagse trekking?

Welk formaat backpack je nodig hebt voor een meerdaagse backpack hangt er vanaf of je gaat kamperen of in hutten en guetshouses slaapt. Wanneer je kampeerspullen mee moet nemen tijdens je trekking, kom je al snel aan een trekking backpack van 55 tot 65 liter. Overnacht je in hutten en hoef je dus minder spullen mee te nemen, dan volstaat vaak een backpack van 32 tot 38 liter, zoals de genoemde Osprey Sirrus/ Stratos. Hou bij de aanschaf van je trekking rugzak ook rekening met het gewicht van de backpack. Je moet tenslotte ook die kilo's op je rug dragen.

Vergelijk verschillende trekking rugzakken >>

Hoeveel liter moet je backpack zijn? | Zo kies je het juiste formaat (9)

Tips voor het inpakken van je backpack

Lees ook onze tips voor het inpakken van je backpack en wil je weten hoe je ruimte bespaart? Lees dan onzegouden inpaktips!

Ga je voor het eerst een verre reis maken? Lees dan ook onzetips voor een eerste keer backpacken. En staat er bij jou een wereldreis op de planning? Lees dan onze tips voor eenwereldreis makenen bekijk onzeinpaklijst voor een wereldreis.

Handige items voor het backpacken

Combi cover flightbag€ 44.95SHOP NU Packing cubes€ 24.95SHOP NU S-Kross wereldstekker met usb€ 49.95SHOP NU Anti-insect spray€ 11.95SHOP NU
(Video) IST Webinar - 16 december 2022

Dit vind je misschien ook interessant

Read more

Backpack inpakken lastig? Dé gouden inpaktips!

Read more

7 superhandige items die nog nét in je bagage passen

Read more

20 Reisgadgets die je (reis)leven makkelijker maken

Read more

De gouden tips voor goede nachtrust op reis

Videos

1. Hoe u geld kunt verdienen met YouTube-shorts | De ENIGE YouTube Shorts-tutorial die je nodig he...
(Smart Money Tactics)
2. Mixing for the LEWITT music challenge!
(White Sea Studio)
3. AMAZING First Impressions of Manila Philippines 🇵🇭
(World Nomac)
4. BUYER'S REMORSE?! MacBook Pro 16 - One Year Later!
(Tech Gear Talk)
5. Symposium 'Asbestos Exposed. Best Practices.'
(War Heritage Institute)
6. Hoe de Cash Fx Uni Level en Matrix-bonus werken Cash Fx-bonussen 2020
(𝓓𝓪𝓲𝓵𝔂 𝓘𝓷𝓬𝓸𝓶𝓮 𝓜𝓪𝓭𝓮 𝓔𝓪𝓼𝔂)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated: 01/26/2023

Views: 6211

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.