De Border collie, de slimste hond | Hondenras info (2023)

Karakter van de Border collie

De border collies zijn van oorsprong herdershonden met een sterk drijfinstinct. Als ze niet worden ingezet voor herderstaken, hebben ze al snel de neiging om andere dieren of mensen te gaan drijven. Daarom is het belangrijk dat ze goed worden opgevoed. Zo kan ongepast gedrag worden vermeden. Border collies zijn namelijk heel intelligent en ze leren snel nieuw gedrag aan. Bij een juiste opvoeding zijn ze een trouwe vriend voor het leven.

Met oudere kinderen in het gezin kunnen border collies over het algemeen goed omgaan. Met jongere kinderen hebben ze het soms moeilijker. Jongere kinderen zijn namelijk veel energieker en ze lopen veel rond, waardoor het ras de drang tot drijven voelt. Kleine kinderen zijn dan geneigd om weg te lopen, wat de situatie verergert.

Met andere dieren zijn border collies heel sociaal. Ze hebben behoefte aan veel socialisatie en ze komen vooral goed overeen met honden van dezelfde grootte of groter. Bij kleinere honden of bij katten zullen ze, net zoals bij kleinere kinderen, geneigd zijn om te gaan drijven. Dit gedrag wordt door het andere dier meestal echter niet geapprecieerd.

Geschiedenis en origine

De border collie, of bordercollie, is een vrij jong hondenras dat behoort tot de herdershonden. Het ras is afkomstig uit de grensstreek tussen Schotland en Engeland. Vandaar komt ook de naam ‘border’. In dit gebied was het hoeden van schapen lange tijd een belangrijke inkomstenbron. De Britse wolindustrie was heel belangrijk, waardoor veel boeren schapen hielden. Om kuddes bij elkaar te drijven en voor de bescherming van de schapen, gebruikten de boeren herdershonden, waaronder dus de border collie.

Border collies staan wereldwijd bekend als zeer intelligente honden. Daardoor kunnen ze zelfstandig te werk gaan en worden ze gezien als een trouwe ‘collega’. Ze zijn ook gekend voor hun indringende blik, die ook wel ‘the eye’ wordt genoemd. Dit is een soort van hypnose waarmee de herdershond de schapen in bedwang houdt. Als huisdier is de border collie een trouwe en aanhankelijke vriend, maar hij heeft veel aandacht en actieve bezigheid nodig.

Het ras werd geëxporteerd naar Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland, waar eveneens herdershonden nodig waren om grote schapenkuddes bijeen te drijven. Met de industrialisering veranderde de organisatie van veeteelt en daardoor worden er steeds minder herdershonden ingezet.

De Border collie, de slimste hond | Hondenras info (2)

Verzorging en opvoeden

Border collies hebben bijzonder veel aandacht nodig en ze kunnen niet lang alleen thuisblijven. Als ze wel veel alleen worden gelaten, leren ze slechte gewoontes aan. Dit komt omdat ze niet voldoende fysiek of mentaal uitgedaagd worden. Deze honden hebben ook voldoende ruimte nodig, zodat ze genoeg kunnen bewegen.

Je Border collie trainen

Border collies zijn erg slim en ze leren snel bij. Het is belangrijk dat ze als puppy veel kunnen socialiseren met andere mensen, dieren en honden. Daarom is de hondenschool een echte aanrader voor dit ras. Omdat de border collie zo snel leert, moet je er waakzaam voor zijn dat je je hond niet onbewust fout gedrag aanleert. Je hond iets afleren is namelijk veel moeilijker dan hem iets aanleren. Veel Britse herders geven hun border collie bevelen door middel van complexe fluitsignalen, maar met een goed hondenfluitje kom je ook al een heel eind.

Heel veel beweging

Border collies zijn erg actief. Ze hebben voldoende lichaamsbeweging en fysieke uitdaging nodig. De hond moet minimaal twee keer een uur per dag wandelen en hij heeft tussendoor ook beweging nodig om zijn energie kwijt te raken. Het is daarom fijn als de hond de toegang heeft tot een grote tuin waar hij naar hartenlust kan rennen en springen.Het ras is ook erg geschikt voor hondensport en competities.

Vacht verzorgen

De border collie kan voorkomen in veel verschillende kleuren en patronen. Vaak zijn ze zwart/wit of bruin/wit. Zowel border collies met kort haar als met halflang haar moeten regelmatig geborsteld worden, vooral als de hond in de rui is. Zo voorkom je irritatie. Vergeet zeker de vacht rond de oren niet.

De Border collie, de slimste hond | Hondenras info (3)

Aangepaste voeding en zorg

Hoe groter en actiever de hond, hoe meer voeding hij heeft. Daardoor mag een border collie per dag tot veertig gram voeding per kilo lichaamsgewicht hebben. Het is wel belangrijk dat de voeding veel proteïne bevat, dit heeft deze hond immers nodig omdat hij zo actief is.

Natvoer bevat meer proteïnen en vocht, wat urinaire infecties helpt voorkomen. Brokken bevatten dan weer meer koolhydraten en dus calorieën, wat goed is voor een energiek ras. De mythe dat natvoer slecht is voor de tanden werd ondertussen ook ontkracht. Idealiter opteer je dus voor een goede balans tussen nat- en droogvoer.

Bovendien moet je er altijd voor zorgen dat je hond vers en voldoende water heeft. Een actieve hond moet veel kunnen drinken. In de zomer zal je collie je dankbaar zijn als je af en toe een ijsblokje in zijn water doet. Als je vragen hebt rond voeding of je zorgen maakt over het gewicht van je border collie, ga je best langs bij je dierenarts.

Vaak voorkomende ziektes en afwijkingen bij Border collie’s

Als de border collie correct gefokt wordt, heeft het ras weinig kans op ziektes. Toch zijn er enkele erfelijke aandoeningen die bij deze herdershond kunnen voorkomen. Zo heeft de border collie een verhoogde kans op ‘collie eye anomalie’. Dit is een afwijking van het oog, waardoor de hond slechtziend of zelfs blind kan zijn. Deze afwijking kan worden vastgesteld met een DNA-test.

Daarnaast komen ook epilepsie en heupdysplasie weleens voor. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupkom die erg pijnlijk kan zijn. Zorg ervoor dat je je hond bij een erkende en gecontroleerde fokker koopt, dan is de kans op ziektes of afwijkingen kleiner.

Hoe oud wordt een Border collie?

De leeftijd van je Border collie hangt af van zijn dagelijkse leven, kwaaltjes, ziektes maar ook de genetische invloed. Koop je een puppy, koop dan altijd van een erkend fokker. Is er een stamboom dan heb je ook meer zekerheid op de zuiverheid van het ras. Gemiddeld wordt een Border collie redelijk oud, ze halen redelijk vaak de 15 tot 17 jaar. Uiteraard kan het ook vroeger voorbij zijn. Volgens Wikipedia is dit tussen 11 en 17 jaar.

De Border collie, de slimste hond | Hondenras info (4)

Wat kost een Border collie?

De kosten voor de aankoop van een border collie kunnen heel verschillend zijn. Voor een pup tel je tussen de 800 en de 1.000 euro neer. Wil je graag een pup met een stamboom, reken dan op een 1.500 euro. Als je van plan bent om deel te nemen aan wedstrijden, kan een stamboom wenselijk zijn. Een gekende bloedlijn heeft natuurlijk ook een invloed op de prijs.

Naast de aankoopsom moet je ook rekening houden met andere kosten. Is het je eerste hond, dan moet je natuurlijk ook enkele spullen in huis halen zoals een eet- en drinkbak, een mand, speelgoed en eventueel een hondenhok. De prijzen variëren per merk en per grootte van het artikel. Voor de voeding betaal je jaarlijks zo’n 500 euro en als je hond speciale voeding nodig heeft, tel je hier best nog wat bij.

Een hond heeft ook medische zorg nodig. Vele baasjes laten hun hond castreren of steriliseren, je hond wordt ziek, hij moet geopereerd worden of je gaat simpelweg naar de dierenarts voor een jaarlijkse controle. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en de 300 euro aan medische kosten per jaar. Uit onderzoek blijkt dat andere verzorgingskosten, zoals vachtverzorging, kunnen oplopen tot ongeveer 300 euro.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 01/09/2023

Views: 5808

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.